En del av Latin Reiser
En magisk reise

Cusco / Machu Picchu

  Cusco ligger i en dal i de østlige Andesfjellene, 3400 meter over havet og 950 km sørøst for Lima. Innbyggerne i byen er for det meste av indiansk opprinnelse og Cusco skal angivelig være grunnlagt av den første inka, Manco Capac. Det er derimot mye som tyder på at byen er eldre. Den var på sin tid hovedsete for inka-indianerne og den største byen i Peru, og den bærer i dag stort preg av det. Cusco-området er det viktiste stedet for turister å besøke i hele Peru og er inngangsporten for å besøke Machu Picchu eller å gå Inkatrail.     Innhold

1 Opphav

2 Arkitektur

3 Aktiviteter og steder å besøke

3.1 Cusco By

3.2 Sacscayhuaman

3.3 Den hellige dalen

3.4 Ollantaytambo

3.5 Machu Picchu

3.6 Inkatrail

3.7 Andre Aktiviteter

  Opphav Navnet kommer fra Quetchua-ordet «Qosqo», som betyr verdens navle. Verden for inkaene het Tahuantinsuyo og var delt inn i 4 suyoer, nord, sør, øst og vest. Cusco lå i midten og det var her alle fire suyoer møttes. Imperiet var under storhetstiden enormt stort og strakk seg helt fra sør i dagens Colombia til midveis i Chile og Argentina.

opp

Arkitektur Cusco opplever en voldsom turisttilstrømming og her er det mye å se og oppleve for førstegangsbesøkende. Man kan aldri gå lei av alle de arkitektoniske godbitene Cusco byr på, en interesant blanding av inkaenes og spanjolenes arkitektur. Inkaene bygde alle templer av store steiner som ble finslipt og tett satt sammen, man kan ikke engang få en synål mellom steinene. Jo viktigere templet var, jo større steiner og penere steinarbeid ble utført. Fundamentene som inkaene bygde var så solide både mot jordskjelv og andre naturfenomener at spanjolene fant det gunstig å ta i bruk disse og bygge sine hus og kirker på toppen av inkafundamentene. Derfor kan man i dag se bygninger i hele Cusco med inkamurer i bunnen og spansk koloniarkitektur på toppen. Cusco ble i sin tid bygget i form av en Puma sett ovenfra, og det er dette som i dag utgjør det historiske senturm. Det finnes mange andre arkeologiske steder fra inkatiden utenfor Cusco by som i dag er store severdigheter.

opp

Aktiviteter og steder å besøke Cusco by Cusco by har mange interesante steder å besøke. Den store katedralen midt på «Plaza de Armas» er vakkert utsmykket, og den ble startet bygd i 1559 og som stod ferdig fem år senere, i 1564. Byen har også mange andre kirker, blant annet La Merced kirken. Korikancha, Soltemplet eller Santo Domingo klostret (kjært barn har mange navn) er kanskje det viktigste stedet å besøke i Cusco. Det var et veldig viktig inkatempel dekket i gull, men kun steinarbeidet står igjen. Få også med deg universitets- bygningen som ble grunnlagt allerede i 1692. Inkamuseet og det arkeologiske museet kan vise til spennende metall – og gullarbeid, smykker, steintøy, tekstiler og mumier fra en svunnet tid, og er begge verdt et besøk. Det finnes også mange andre interesante museer i Cusco. Cusco er også stedet for å kjøpe lekre plagg i Baby-Alpakka ull. Det er også mye annet man kan kjøpe som gull, sølv og håndlaget kunst.

opp

Sacscayhuaman Sacsayhuaman ligger ca 20 minutter utenfor Cusco by, og var hodet på pumaen når man så Cusco ovenfra. Dette er en av de aller mest imponerende bygninger i stein fra inkaimperiet. Der finnes den største steinen på over 200 tonn helt tett satt sammen med steinene ved siden. Det er ubegripelig hvordan man har klart å frakte disse steinene for å så å slipe de med en slik presisjon, og til slutt klare å sette de på plass. I Sacsayhuaman finner også Solfesten sted hvert år ved solverv, hvor de forsøker å gjenskape solfestene fra inkatiden. Sacsayhuman er et «must see» i Cusco. I området rundt Sacsayhuaman finnes også andre interesante Inkaruiner som Quenco (ofringsplass), Puca Pucara (det røde fort), og Tambo Machay (vanntemplet). Alle stedene kan besøkes på en formiddag eller ettermiddag.

opp

Den hellige dalen Valle Sagrado, inkaenes hellige dal er et besøk uunværlig, en vakker dal i et eventyraktig fjellandskap. Det var her inkaene dyrket mesteparten av sin mais og andre produkter. Den grønne og frodige dalen gav gode avlinger og quetchua folket var rike, men de gav også tilbake til moder jord med ofringer. De dyrket opp til øverste fjelltopp, og for å høste løpte de opp til fjelltoppene og bærte det ned. De bygget templer i høyden i dalen, både for å ha kontrollen over dalen overfor fiender, men også for å være nærmest Wiracocha eller universets gud. Man kan bli med på en dagstur rundt i dalen, hvor man besøker små landsbyer, inkatempler, det store marketed i Pisaq, Ollantaytambo (nedenfor) og får lære om levesettet og kulturen både fra inkatiden og hvordan man lever i dag.

opp

Ollantaytambo Ollantaytambo er siste stopp på veien før Machu Picchu. Herfra til Machu Picchu må man ta tog, og det er her de aller fleste togene går fra. Ollantaytambo har også et av de aller mest imponerende templene fra inkatiden. Høyt oppe på en fjelltopp bygget de templet, og de hentet flere hundre tonns stein 7 kilometer unna fra en annen fjelltopp. Begrip det den som kan. Besøket av Ollantaytambo kan gjøres i forbindelse med en dagstur til den hellige dalen.

opp

Machu Picchu Nær Cuzco ligger den sagnomsuste inkabyen Machu Picchu. Områdene rundt Machu Picchu er uten tvil et av mest kjente og spektakulære i hele Sør-Amerika. Den bortgjemte inkabyen ble først funnet i 1911, da den amerikanske forskeren Hiram Bingham klarte å lure til seg hemmeligheten fra en lokal indianer. Det gikk i all tid sagn om denne byen, men det var en godt bevart hemmelighet, og spanjolene klarte aldri å finne den. I dag er byen som befinner seg oppe på en fjelltopp høyt opp i Andesfjellene, et av de mest besøkte områdene i hele Latinamerka, og er et must for enhver turist. Men til tross for de mange besøkende, er Machu Picchu meget godt bevart, og man har klart å bevare mystikken og spenningen. Machu Picchu er et arkeologiske mesterverk, men også en stor gåte for vår tid. Vi vet ikke når den ble bygget, hvem som bygget den, eller når den ble forlatt. Men det finnes mange teorier rundt det og Bingham selv står for mange av dem. Noen av dem går ut på at det var et religiøst senter, et slags kloster, fordi det har blitt funnet 150 skjelletter og over 90 % av dem er kvinner. En annen teori går ut på at det var et fort som ble brukt til å forsvare Inca-imperiet fra de innfødte i jungelen, eller for å bygge opp styrker for å erobre Amazonas-området som de aldri klarte å få kontroll over. Noen teorier går ut på at Machu Picchu var stedet inkaene reiste til når de flyktet fra spanjolene, men denne teorien er ikke fullt så akseptert. Mange historikere mener Machu Picchu ble bygget lenge før inkaenes tid, fordi det er bare en del av det som har typisk inka-arkitektur. En annen gåte er hvordan man kunne klare å lage disse enorme steinkonstruksjonene med så stor presisjon så høyt oppe i fjellene, siden steinene må ha blitt brakt opp fra lenger nede i dalen. Det er uenighet om dette, fordi det mest sansynlige er at steinfabrikken fant sted inne på Machu Picchu-området. Det finnes så mange hypoteser om opphavet til Machu Picchu, men det som gjør Machu Picchu så gåtefult er den helt spesielle atmosfæren i området. Mange besøkende får en merkelig følelse av magi. Noen mener til og med at det må ha vært bygget av utenomjordiske. Den eneste måten å gi en god forklaring er: REIS DIT OG OPPLEV MACHU PICCHU.

opp

Inkatrail Man kan bli med på en 4 dagers vandring på inkastien og ende opp ved Solporten der man får et vakkert skue over Machu Picchu. Inkaene bygget et veinettverk over hele imperiet, og denne delen av inkastien var en av de viktigste. Her kan man se at det er bygget steintrapper høyt oppe i fjellene, og mesteparten av stien er steinbelagt. Det blir overnatting i telt i 3 netter, og har med et bærer- og kokketeam på veien. Man blir fraktet til Km 82 på strekningen Cusco-Machu Picchu der vandringen starter. Første dag er den enkleste da man stort sett går i flatt terreng og kan prøve ut formen. Dag 2 er den tøffeste da man hele formiddagen bestiger den høyeste fjelltoppen, Dead Womans Peak. Man beveger seg fra 2800 moh til 4200 moh på en formiddag. Så bærer det ned til 3300 moh igjen der det er lunch. Siden det er den tøffeste dagen blir overnattingen også her, og ettermiddagen blir til å slappe av. Tredje dagen er den vakreste der man går langs fjellryggen og får et vakkert skue over store fjellområder. På slutten er det en lang nedstigning til man kommer til det arkeologiske stedet Wiñayhuayna og hvor man overnatter. Siste dag er det en ca 2 timers vandring til Solporten der man får se Machu Picchu, hvor man senere blir med på en guidet omvisning i den fantastiske ruinbyen. På ettermiddagen blir det togtur tilbake til Cusco. Om man føler seg i form til denne vandringen kan vi garantere en opplevelse for livet.

opp

Andre Aktiviteter Det er mange andre aktiviteter man kan gjøre i Cusco området, blant annet hesteridning i den hellige dalen, rafting i Urubamb- elven og mange forskjellige vandreturer både i fjellandskap og i regnskog. Forbi Machu Picchu finnes flere andre interesante inkasteder som Vilcabamba der inkaene hadde tilholdsted for motstandskamp og Choquequirao. Begge disse stedene krever flere dagers vandring. .
Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+