En del av Latin Reiser
En magisk reise

Kultur

Innhold

1. Musikk og dans

2. Håndlaget kunst

3. Arkitektur

4. Skikk og bruk

  Musikk og dans Den ur-peruanske musikken som man regner med er 7000 år gammel er den folkloriske musikken i andesfjellene. Denne kan man høre på arrangementer, og mange barer har spesialisert seg på denne musikken. De som spiller har som regel på seg typiske indianer-klær og spiller instrumenter som en type pan-fløyte, spesielle trommer og ulike strengeinstrumenter. Denne musikken har også sin helt spesielle dans som man kan oppleve på spesielle arrangementer. Ved kysten er den mest typiske musikken gitarmusikk, med trommer som stammer fra Spania og Afrika, hvor den mest kjente dansen er Marinero. Den moderne musikken som spilles er musikk fra hele Latinamerika, mye Salsa, Merengue og Cumbia, men det som mest kjennetegner peru er Tecnocumbia, som er Cumbia i Tecno versjon. Dessuten går det mye i latinamerikansk popmusikk, som kan nytes i perus mange diskoteker. Det mest kjente peruanske bandet for tiden heter Libido, og en av de mest spilte soloartister heter Gian Marco. Som i de fleste spansk-talende land, står romantikken sterkt, og du vil høre romantisk spansk musikk overalt.

opp

Håndlaget kunst I Peru kan man aldri finne enden i typiske ting man kan kjøpe. Her lages alt mulig for hånd, vevde tepper, duker og klær, klær av alpakka-ull og plagg som indiarnerne bruker i dag. Videre finnes mye fin dekorasjon laget av kjeramikk, stein, tre eller metall, gjerne med motiver fra de gamle inkaene, og det mangler ikke på kreativitet. Smykker av gull og sølv, og edle stener er også veldig populært. Håndmalte malerier med vakre motiver selges over en lav sko, og morsomme gjenstander som sjakkspill i inkaversjon, instrumenter osv. er heller ikke vanskelig å oppspore.

opp

Arkitektur Gammel arkitektur fra før colombus, kan man best se og oppleve i Machu Picchu, men det finnes også mange andre godt bevarte arkitekturiske spor fra inkaene, hovedsaklig i områdene rundt Cuzco, og også i andre byer som for eksempel Trujillo. Fra tiden etter koloniseringen finnes det også mye interesant arkitektur, hvor de vakkert utsmykkede og detaljerte katedralene, kirkene og klosterne er de mest interesante. Ved Plaza de Armas i Lima kan man også se mange imponernende bygninger bygget i perioden før annen verdenskrig.

opp

Skikk og bruk Peruanske skikker er relativt formelle, og høflighet er viktig. Når man møtes og tar farvel er det vanlig at menn håndhilser seg i mellom, mens om det er kvinner i bildet gis en klem med et kyss på kinnet, og det er uhøflig å ikke hilse på alle når man kommer og når man går. Man starter nesten alltid en samtale ved å spørre hvordan den andre har det. Blir man invitert ut er det den som inviterer som betaler regningen, og om du foreslår å gå ut et sted blir det som regel oppfattet som en invitasjon, og det er forventet at du betaler. Det er også slik at det blir sett på som ufint om en kvinne bestiller og betaler drikke i barer, det er alltid en mann som må spandere. En mann som lar kvinnen betale i baren, blir fort sett rart på. Ved utelivsbesøk bør man kle seg anstendig. Ved besøk i et hjem må man ikke ta av seg skoene som i Norge da det blir sett på som uhøflig og frekt.
Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+