En del av Latin Reiser
En magisk reise

Nord Peru

  Etter en endt rundreise i Peru er det flere interesante reisemål i ved kysten i nord. Man kan enten bli med på en historisk reise gjennom byene Trujillo, Chiclayo, Cajamarca og ende opp i Mancora eller Punta Sal for strandopphold ved idylliske strender, eller kun reise rett til stranden og ha noen avslappende dager etter endt rundreise. Nedenfor beskrives de ulike stedene   Innhold

1 Trujillo

2 Chiclayo

3 Cajamarca

4 Strender

  Trujillo Trujillo er en av de største byene i Peru, og befinner seg på nordkysten. Her skinner solen bestandig og det er sommer hele året. Innbyggerne er veldig stolte av sin by på grunn av sine mesterlige konstruksjoner av leire, bygget tusner av år tilbake av Chimuene og Moche-indianerne, for sine storslotte hus fra kolonitiden, og for Peru´s nasjonale dans, Marinera, som er en dans fylt av sensualitet og hvor kjærligheten “blir født”. Trujillo ble grunnlagt i 1534, de spanjolene masjerte fra nord mot Pachacamac(Lima). Dette området egnet seg meget godt til å grunnlegge en by, og de navngav byen etter den spanske fødebyen til erobreren Fransisco Pizarro. Etter dannelsen av Trujillo, utviklet byen seg raskt til å bli den viktigste og mest moderne byen i Peru. Med stor innsats fra innbyggerne, ble det bygget store elegante hus med en særegen arkitektur. Men det mest interesante med byen Trujillo stammer fra før kolonitiden. I Moche-dalen befinner byen Chan-Chan seg, hovedstaden til kongedømmet av den store Chimú. Den er ansett for å være verdens største by av leire, og de arkeologiske restene man kan studere her, kan kun sammenlignes med Teotihuacan i Mexico city, og de gamle byene i Egypt. Solens og månens pyramide er andre bevis på storheten til de første innbyggerne på nordkysten av Peru. Solens pyramide er 20 meter høy, og kan kun beskues fra utsiden. Man har ennå ikke “åpnet” den for å se hva den ble brukt til, mens i månens pyramide derimot har man gravd ut, og gjort meget interesante funn. Her kan man gå inn i pyramiden og beskue murveggene som representerte Moche-indiarnernes ritualer. Dessuten bør man besøke den 30 meter høye pyramiden av leire, “El Brujo”, som antas å være bygget for mer enn 15 århunder tilbake.

opp

Chiclayo Chiclayo er heksekunstens by i Peru. Det er her shamanene og helbrederne stammer fra. Chiclayo er også en av de viktigste handelsbyene i Peru. Et mini-Lima som de kaller det på grunn av all trafikken og det kommersielle sentrum som finnes her. Det er en by på over 400 000 innbyggere og en ved siden av Trujillo den viktigste i nord- Peru. I tidligere tid var Chiclayo dominert av Moche kulturen, og man har funnet en av de eldste mumiene fra denne perioden, Señor de Sipan.Denne utgravningen har fått et eget ekstraordinært museum som bør besøkes, Tumbas Reales. Her befinner alle funnene fra graven til Señor de Sipa, og man har fra disse funnene funnet mye ut om hvordan Moche-kulturen utartet seg. Litt utenfor Chiclayo befinner Lambayeque seg. Dette er i dag en mindre by, men tidligere var det en avansert kultur som het Lambayeque (Sican). I dag kan sees restene av dette litt utenfor Lambayeque, og det heter Tucume. Dette stedet ble i stor grad utgravd av Thor Heyerdahl med god støtte fra den norske stat. Han er en svært populær mann i disse trakter og han mottok hedersmedalje av den tidligere presidenten av Peru, Alberto Fujimori , for sitt arbeid.Tucume er et område med en mange Pyramider hvor de hadde en fullstendig innvendig infrastruktur. Dette kan sees i museet som er i området, og også fra et utsiktspunktet over pyramidene. Det var Lambayeque kulturen som i sin tid utviklet dette samfunnet med sine pyramider, men ble senere erobret av Chimuene, senere av inkaene og til slutt av Spanjolene.

opp

Cajamarca Cajamarca ligger inn i Andesfjellene mellom Trujillo og Chiclayo, en by omringet av vakre fjellomgivelser. Byen ligger på ca. 2700 moh., og innbyggertallet er på ca 100 000 mennesker. Klimaet i området er ekvatorialt, så det er mildt, tørt og mye sol. Cajamarca har en rik historie med kulturer fra så gammelt som 3000 år tilbake, og det finnes rester fra Chavin de Huantar kulturen i områdene rundt byen. Etterhvert innlemmet inkaene Cajamarca i sitt imperie på slutten av 1400-tallet under Inka Tupac Yupanqui. Etterhvert ble byen et viktig stopp mellom Cusco og Quito, og det var her inkakongene badet i varmekilder. Det var også her Atahualpa, den siste inkakongen ble tatt til fange av spanjolene og senere henrettet. Man kan besøke rommet der han ble holdt fanget.. Omkring Cajamarca finnes flere naturlige steinformasjoner som danner figurer. Man kan også prøve bad i de kongelige varmekildene fra inkatiden. Jorda i Cajamarca er fruktbar og området er kjent for sine gode meieriprodukter og oster. Det finnes mange hvite mennesker med blå øyne i området, og det er ukjent hvilken opprinnelse de har.

opp

Strender Helt nord i Peru finnes idylliske nesten urørte strender. Tre timer fra Chiclayo ligger byen Piura, som også er en stor viktig by i nord. Mellom Piura og Tumbes, som er grensebyen med Ecuador, ligger disse flotte strendene. Stedene ligger nær Ekvator og her er det badesesong hele året. Vi anbefaler et opphold på Hotel Punta Sal som ligger nærmest Tumbes. Hotellet har idylliske bungalows rett ved strandkanten, og det er et ideelt sted for avslapping etter endt rundreise. Alle måltider er inkluderte på hotellet. Hotellet kan også by på mange aktiviteter som fiske, dykking, surfing og andre sjøaktiviteter. Hotellet har også svømmebasseng. En annen mulighet er hoteller enten i Colan nær Piura eller Mancora som ligger mellom Piura og Tumbes. Hotellene er ikke av samme standard som Punta Sal, men det finnes fine avsidesliggende hoteller nær stranda. Dette er også flotte steder for surfing og dykking.
Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+