En del av Latin Reiser
En magisk reise

Peruansk mat

 

Det peruanske kjøkken er kjent som et av de beste i Sør-Amerika, ikke bare på grunn av sin utsøkte smak, men også for sitt mangfold og påvirkning av ulike tidsepoker og kulturer. Den peruanske maten er et viktig uttrykk for landets egenart og kultur på samme måte som keramikk, tekstiler, musikk og litteratur.

Perus kulinariske historie Perus kulinariske historie dateres tilbake til inkaene og sivilisasjoner lenge før inkaene. Hovedingrediensene i deres retter var poteter, mais, fisk, kjøtt fra de lokale dyreartene og ulike kornslag som blant annet Quinua. Mange av disse rettene nytes den dag i dag, men matvanene ble endret etter de spanske koloniherrenes ankomst. Mange av de typiske peruanske rettene ble påvirket av spanjolene, og andre nye retter kom til. Senere ble de peruanske rettene også påvirket av de store immigrasjonsbølgene på 1800- og 1900 tallet, både fra Europa, Asia og Afrika. De tre svært forskjellige geografiske regionene gjør at landet kan dra nytte av mange ulike ingredienser: rikelig sjømat fra kysten, tropiske frukter fra regnskogen, og uvanlige korn- og potetsorter fra Andesfjellene. I alle regioner finnes store markeder av alle slag som tilbyr et stort utvalg av ferske råvarer til glede for husmor, så vel som den mest sofistikerte kokk. De tre forskjellige regionene har også svært forskjellige matvaner: Langs kysten går det mye i kyllingretter, ris og sjømat, mens i fjellene går det mer i poteter, mais, kornsorter, svin, alpakka, ørret, ja til og med marsvin som blir regnet som en delikatesse. I regnskogen går det mye i bananer, tropiske frukter, bønner, ris, fisk fra elvene, og andre eksotiske dyrearter.

Nyere tid – Gourmet Peru har i senere tid blitt et anerkjent kjøkken på verdensbasis og stadig flere peruanske restauranter åpnes i ulike deler av verden, spesielt Spania, Frankrike, Storbritannia, USA, Chile og andre latinamerikanske land. Den anerkjente kokken Gastón Acurio skal ha en stor del av æren for dette, da han i stor grad har gjort peruansk mat kjent i utlandet ved å sette et gourmet-preg på den peruanske maten. Han har hatt egne TV-programmer i mange land, skrevet bøker, åpnet mange restauranter både i Peru og i utlandet, og arrangert matmesser der han selv har fungert som kulinarisk ambassadør for Peru. Han har mottatt mange priser for sitt arbeid. I 2012 oppnådde det peruanske kjøkken i en kåring i Inda for World Travel Awards prisen som det viktigste kulinariske reisemål i verden.

Kulinarisk hovedstad Lima De beste restaurantene å for prøve de utsøkte peruanske rettene finnes i Lima. Hovedstaden har utviklet seg til å bli et kulinarisk senter for hele Sør-Amerika, da man finner retter fra alle ulike regioner i Peru. Lima ble i 2006 kåret som Amerikas kulinariske hovedstad. I dag er det peruanske kjøkken blant de ypperste i Sør-Amerika, og med sjømat i verdensklasse – prøv det!!

Potetens hjemland: image001På verdensbasis finnes det over 5000 potet-varianter, og rundt 3000 av dem finnes i Peru. Poteten, som er et av bidragene fra Peru til verden, er nå et allsidig produkt som er i oppskriftene til de fleste kjøkkener i verden. Det er det fjerde viktigste matvareprodukt i verden etter hvete, ris og mais. Det har vært dyrket i 8000 år i Sør-Amerika, og det var viktig kost for inkaene som utviklet avanserte teknikker for å dyrke og høste dem. Som vel kjent i Norge kan poteten brukes til alt: kokt, stekt, potetmos, soufflés, kaker, tortillas osv. 30.mai hvert år markeres potetens nasjonaldag i Peru. Peru har også et eget forsknings sted for poteten litt utenfor Lima der man utvikler metoder for å dyrke poteten i deler av verden hvor den ikke har veldig gode vekstvilkår, blant annet steder i Afrika der lokalbefolkningen har kunnet hatt glede av poteten og kunnet livnære landsbyer med stor matmangel.

Peruanske retter: Det er stor forskjell i matvanene mellom kysten, fjellene og regnskogen. Ceviche er nasjonalretten i Peru, og blir høyt elsket av peruanerne. Den lages mest ved kysten av sjømat, men kan også lages i fjellene av ørret. Se nedenfor. Peru har en mengde forskjellige retter, og de fleste av de har røtter fra de indianske samfunnene i de forskjellige provinser, men også påvirket av de store immigrasjonsstrømmene.

Kysten og Lima

I Lima og på resten av kysten finnes de fleste av de typiske peruanske retter. Her finner man utmerket sjømat og mange retter basert på kylling og ris. Det finnes også mange andre typer retter, og vi presenter noen av dem nedenfor.

Ceviche:

image003 Peruanernes nasjonalrett og store stolthet. Ordet kom opprinnelig fra inkaspråket quetcha og uttaltes den gang «Siwichi», og betyr «fersk fisk». Retten blir spist over hele Latin-Amerika, og oppstod lenge før nasjonalstatene ble opprettet, men den peruanske ceviche regnes likevel for å være den beste, og er en del av landets kulturarv. Det er fisk eller skalldyr marinert i lime fra 10 til 30 minutter, og det er vanlig å ha som tilbehør kokt og stekt mais, camote (søt potet), chili, løk, salatblader og koriander.

Lomo saltado

image005 En rett som har asiatiske påvirkninger (chifa). Den består av strimler av marinert indrefilet i eddik, soyasaus og krydder. Deretter røres det med stekt rødløk, persille og tomater. Det blir tradisjonelt servert over hvit ris med hjemmelaget pommes frites. Kombinasjonen av begge kulturer gjør at denne retten er veldig populær.

Aji de Gallina

image007 Det er en tykk saus av laget av gul chili, og revne biter av høne (i dag vanligere med kylling) og deretter kokt i en kjele. Man heller så kyllingkraften gradvis, og tilsetter brødbiter dynket i buljong eller melk for å oppnå tykkelse. Retten serveres med kokte poteter og hvit ris. Man kan også tilsette peanøtter eller parmesanost. Vanligvis legger man et todelt hardkokt egg på toppen og sort oliven etter ønske. En svært populær rett.

Pollo a la brasa

image009 En rett som i senere tid har blitt innlemmet i det som kan kalles tradisjonell peruansk mat på grunn av dens enorme popularitet. Det er egentlig ikke noe annet enn en grillet kylling med pommes frites og salat, og sauser til å ha over. Men kyllingkjøttet er veldig saftig, og med restaurantens egne marinade, blir smaken bedre enn andre steder. Barn elsker dette og er ofte søndagsmiddag med familien.

Estofado

image011 Estofado er en rett som opprinnelig kommer fra det franske kjøkkenet, men som er en svært populær rett i den peruanske hverdagskosten. I den peruanske versjonen har den en rødfarge, og er en kokt rett som i hovedsak består av kylling, ris, poteter og grønnsaker (gulrøtter, løk, tomater, erter og hvitløk)

Arroz con Pollo/Pato

image013 Arroz con pollo er en rett som blir laget over hele Latin Amerika og Spania med regionale variasjoner fra land til land. Den består av kokt ris med kylling og grønnsaker som chili, paprika, gulrot i terninger, mais-kjerner, løk, oliven, og krydret med laurbærblad, timian, koriander og hvitløk. I Peru blir den krydret med koriander for å gi den sin karakteristiske grønnfarge. I Peru er det også en annen variant som heter Arroz con Pato der man tilbereder på samme måte, men bruker and i stedet for kylling.

Carapulcra

image015 En av de eldste rettene i Peru, med røtter fra Aymara-sivilisa sjonen. Navnet kommer fra ordet Cala Phurka på Aymara-språket, og har senere fått navnet Carapulcra på spansk og betyr «rent ansikt». Rettens hovedingrediens er en tørket potetsort som blir kokt og danner en tykk saus/masse som blir blandet med svin og kyllingkjøtt, chili, løk, hvitløk og krydder. En smakfull rett.

Conchas a la parmesana

image017 Parmesanskjell. Skjellene blir renset, og innmaten blir satt inn igjen i skjellet, og tilsatt sitron, salt, pepper, persille og mengder av parmesanost. Det blir så stekt i ovnen, og delikatessen er klar til å serveres. Brukes mye som forrett.

Seco

image019 Seco er en populær rett i flere land i Sør-Amerika i flere varianter der kylling eller kjøtt blir kokt sammen med ulike grønnsaker og forskjellige krydder, koriander er ofte fremtredende. Serveres med ris, poteter, yuca eller bønner, eller en kombinasjon.

Cau Cau

image021 En rett av gammel indiansk tradisjon, der man antar at navnet kommer fra quechua-ordet acacau, som betyr “varm liten ting”. Gul potet kuttet i kuber og kyllingbiter kokt med gul chili, løk, hvitløk, persille og flere typer grønnsaker. Kan serveres med ris. Den lages i flere varianter.

Causa Rellena

image023 Navnet Causa kommer fra Inka Quetchua ordet ‘Kausaq, som betyr “det som gir liv”. I løpet av kolonitiden i Peru, hvor de nyankomne spanjolene tilpasset de innfødtes mat og kombinerte med mat som de brakte fra Europa, ble grunnlaget laget for de karakteristiske rettene fra Peru som eksisterer i dag. Causa er en kombinasjon av den gamle gule potet, avocado, aji amarillo (gul peruansk chili), som alle er opprinnelige fra Peru, lime, hvitløk, majones og kylling (eller tunfisk). Rikelig og forfriskende, den spises kald, og er litt krydret. Causa Rellena er en spennende blanding av de rike smakene som finnes i regionen.

Anticuchos

image025 Grillet oksehjerte. Dette er veldig populært som en slags fastfood i Peru, og fås kjøpt på større eller mindre utsalgssteder. Men serveres også som småretter på restauranter. Det er som regel grillspyd med 3-4 biter av oksehjerte, med stekte poteter, mais og løk til. Spises ofte sammen med stekte innvoller.

Arroz tapado og Papa rellena

image027image029 Kjøttsaus som kan lages på flere måter men ofte med kjøttdeig, oliven og rosiner. I Arroz tapado blir sausen lagt i mellom to lag med ris, mens i Papa rellena blir en stekt potet fylt med kjøttsausen. Begge rettene lages i mange varianter og er veldig populære blant barn

Chupe de pescado / camarones

image031 Fiske- eller rekesuppe. Suppene kan tilberedes på mange måter, og hver kokk eller husmor har sin egen metode å tilberede de på. Det er som regel en sterk smakfull suppe med fiskebiter eller reker i, og med forskjellige grønnsaker. Brukes ofte som forrett.

Choritos a la chalaca

image033 Blåskjell fylt med hakkede tomater, løk, kokt mais og sitron. Retten er fra Callao som ligger rett ved Lima, og er veldig populær som forrett.

Tiradito

image035 Tiradito er en typisk peruansk rett som har blitt påvirket av de japanske immigrantenes mattradisjoner. Det er rå fisk som er kuttet i form av sashimi og ligner carpaccio og med en sterk og sur kald saus. Retten blir ofte servert med mais og søt potet.

Julemat – kalkun

image037 Den mest vanlige maten til jul og nyttår i Peru er ovnstekt kalkun som blir kjøpt ferdig, og med en mengde tilbehør, som de ulike familiemedlemmene blir enige om å ha med. Tilbehør kan være eplemos, flere typer ris, russisk salat (av rødbeter) og andre salater, frukter og grønnsaker.

Pasta

image039image041 Det finnes mange italienske etterkommere i Lima, og de har brakt med seg flere pastaretter. De viktigste pastarettene i Peru og som har et peruansk særpreg er «Tallarines verdes» eller «pesto-spagetti» kokt på spinat og andre urter og drysset ost, og «Tallarines a lo alfredo», som er spagetti med en smakfull ostesaus, skinkebiter og parmesanost. Begge er svært populære både i hjemmene og på restaurant.

Chifa

image043 Kinesisk mat med et peruansk tilsnitt. Etter stor tilflytning til Peru fra Kina og Japan på slutten av 1800-tallet har det kommet mange kinarestauranter i Peru, men blandet dette med de tradisjonelle peruanske rettene, og de blir kalt Chifa. Arroz Chaufa, en spesiell type ris er ingrediens i de fleste Chifa-måltider, og det finnes en rekke retter. Svært populært, spesielt i Lima.

Andesfjellene:

I Andesfjellene er ingrediensene ofte poteter, mais og kornslag fra området. Dessuten kjøtt av dyr som finnes her. De fleste rettene har dype røtter fra de gamle indianske samfunnene i Andesfjellene.

Cuy (Marsvin):

image045 Marsvin blir regnet som en delikatesse i fjellene i Peru, og blir ofte servert til festligheter. Det er en viktig del av det tradisjonelle kostholdet i Andesfjellene. Det er mange måter å tilberede marsvinet på, men ofte blir den grillet. På restauranter er det vanlig å få den servert hel på tallerkenen, med poteter eller ris til, og er rene turistattraksjonen.

Locro

image047 Locro er en rett som blir spist overalt i Andesfjellene helt fra Argentina til Colombia. Rettens navn kommer fra quetchua-ordet «luqru», og med en opprinnelse fra lenge før inkaenes tid. Ingrediensene er vekster fra Andesfjellene som mais, poteter, squash, urter og kornsorter som blir kokt sammen til en tykk saus med det kjøttet man ønsker til. Locro blir laget i mange varianter.

Rocoto Relleno:

image049 I Peru finnes en chili som ligner veldig på rød paprika, men denne er en av de sterkeste som finnes, og den heter Rocoto. Rocoto relleno betyr fylt Rocoto, og er en av de mest populære rettene i byen Arequipa, hvor den kommer fra. Rocotoen blir kokt flere ganger for at den ikke skal være altfor sterk, og fylt med en kjøttsaus og med et lag ost på toppen. Retten serveres ofte med fløtegratinerte poteter. Kan være forrett til lunsj, men hovedrett til middag.

Pachamanca

image051 Kanskje den viktigste retten i fjellene og kommer fra inkaene. På quetchua betyr «Pacha» jord og «Manca» gryte, og det er nettopp det det er, en jord-gryte. Man graver et dypt hull i bakken, der man lager et bål av ved og legger spesielle steiner på veden. Deretter legges et lag med bananblader og oppå der mange typer kjøtt, poteter, mais, yuca, camote og grønnsaker. På toppen legges et nytt lag med blader og man legger jord over. Der ligger maten flere timer før den tas frem og er klar til servering.

Papa a la huancaina

image053 Navnet huancaina kommer fra en by i det peruanske høylandet som heter Huancayo. Det er kokte gule poteter med en saus som heter Huancaina-saus. Denne deilige sausen er laget av fersk hvit ost, løk, vegetabilsk olje, aji amarillo (gul peruansk chili), melk og knuste kjeks eller tørket brød og salt. Videre blandes alle ingrediensene i en blender. Vanligvis serveres den kald som en forrett med salat blader og blir pyntet med sorte oliven og hardkokte egg delt i to.

Alpakka

image055 Alpakka er ingen rett, men man kan lage mange retter av alpakka og har vært et viktig dyr for de indianske folkegruppene i Andesfjellene, og er et populært kjøtt for dagens befolkning i fjellene. Man spiser også lama, men alpakka-kjøttet er mørere og mer smakfullt. Det kan f.eks lages som steik eller stroganoff. Kjøttet er magrere enn oksekjøtt.

Retter av poteter, kornslag

Peru med sine over 3000 potetslag har mange retter av poteter. De indianske samfunnene har livnært seg på poteter og den dag i dag finnes flere retter som kun består av poteter, mais og kornslag som vokser i Andesfjellene f.eks Quinoa, som er veldig ernæringsrik. Både supper og hovedretter kan ofte bestå av disse ingrediensene uten kjøtt, men gjerne med oster.

Chicharrones

image057 Chicharron er navnet på frityrstekt kjøtt av alle slag, der navnet på kjøttet kommer til slutt, f.eks Chicharron de cerdo (svin), Chicharron de pollo (kylling). Dette blir laget overalt i spansktalende land i forskjellige varianter, men spesielt i Cusco er den veldig populær. Serveres ofte med poteter, camote, yuca, mais og løk. Brukes ofte i Sancwich.

Ocopa

image059 Arequipa har en mengde typiske retter kun fra denne byen, og Ocopa er en av disse. Egentlig er det en saus lignende Huancaina som tidligere nevnt, som man har over skårede poteter, og benyttes i hovedsak som forrett. Men kan også være en saus til hovedretter. Den er veldig smakfull, grønnfarget og med en svak chili-smak.

Adobo:

image061 Også en typisk rett fra Arequipa. Det er svinekjøtt som blir marinert med forskjellige krydder og grønnsaker, og kokt i en leiregryte til kjøttet blir mørt.

Amazonas: I regnskogen er matvanene helt annerledes enn på kysten og i fjellene. Her er mange av ingrediensene frukt og planter man finner i regnskogen, og fisk og dyr man finner i elvene. Blant disse er skilpadder, alligatorer, kjempefisken Paiche, dorado, piraya, aper osv. Banan er en hovedingrediens, og spises på mange måter. Det er mange forskjellige retter, men mange ingredienser som går igjen, som en marinade kalt misto, palmebladet chonta og fruktene camu camu og aguaje. Amazonas er kanskje stedet i verden med flest urter og planter, til glede for både shamaner og kokker. Mange av disse brukes både i medisinske drikker og som tilsetning i måltider. Vi presenterer noen av de viktigste rettene. Juane

image063 Dette er en rett som er spesielt populær rundt San Juan festen den 24 juni hvert år. Den er basert på høne-kjøtt, ris, oliven, kokt egg og flere typer krydder, som blir omfavnet av blader av bijao, og senere kokt i ca halvannen time. Man kan gjerne også fylle den med andre typiske ingredienser fra området

Tacacho con cecina:

image065 Tacacho er en av de mest typiske rettene fra regnskogen. Den består av en masse av stekte grønne bananer som blir most, røkt svinekjøtt, chorizo, svinefett, salt og pepper. Retten er ofte en del av julematen.

Inchicapi:

image067 En suppe basert på kokt høne som blir tyknet av Mais-mel og knuste peanøtter. Den blir tilsatt løk, hvitløk og koriander. Populær som forrett i Amazonasområdet.

Timbuche:

image069 Fiskesuppe ala Amazonas, som i tillegg til fisken blir laget med piskede egg og koriander. Her kan man bruke en av mange fiskearter som finnes i Amazonas, som Dorado, Paiche, Boquichico osv. Suppen blir ofte tilsatt urter som finnes i store mengder i området.

Patarashca:

image071 Hel fisk som som blir pakket inn i blader og grillet, med andre typiske ingredienser fra regionen. Teknikken for dette måltidet er den karakteristiske måten å tilberede mat på i Amazonas, og går ut på å pakke inn maten i blader fra lokale planter som setter smak på maten under grillprosessen. Denne retten ble beskrevet av misjonærer for over 200 år siden i Iquitos-området.

Peruanske drikker:

Pisco

image073 Pisco, betyr på quechua liten fugl. Pisco er brennevin laget av druer fra vingårder i Peru og Chile. Den er et type brennevin fra druer produsert i Chile og Peru hvor det er to varianter: Pisco i Peru, er destillert av druetypene quebranta, uvina, mollar, negra, corriente, albilla, italia, moscatel og toronte Pisco er det mest utbredde og typiske brennevinet i Peru. Peruanere bruker pisco i cocktailen “Pisco Sour” som er ikonisk for Peru. I dag er det mange varianter av sour med eksotiske frukter.

Det har oppstått en tvist mellom de to produsentlandene om retten til å produsere brennevinet som en eksklusiv kulturvare fordi både Chile og Peru regner pisco som sitt nasjonalbrennevin. I Peru var det hevdet at pisco oppstod i byen Pisco, mens chilenerne oppkalte den etter landsbyen La Unión det nye navnet Pisco Elqui for å gå imot argumentet fra Peru.

Chicha de Jora

image075 Chicha de Jora er en drikk som stammer fra Peru, og er utbredt i hele Peru med unntak av jungelen. Presenterer flere varianter avhengig av regionen, men blir laget av laget av gjæret mais og har et svakt alkoholinnhold. Den dateres tilbake til lenge før inkaene, og er en hellig drikk som brukes i seremonielle arrangementer og fester av alle kulturer i sentrale Andesfjellene. Det var favoritt-drikken til Inka-adelen, og bruktes i seremonielle ritualer. Under Inti Raymi, tilbød Inkaen chicha de jora til ære for Solen. Det var også vanlig å legge igjen en skål med denne drikken i graven til en avdød eller ble tilbudt som betaling til Pachamama eller Tinka for god innhøsting.

Chicha Morada

image077 Chicha morada er en drikke som stammer fra andes regionen i Peru, men i dag blir den brukt over hele landet. Den viktigste ingrediensen er mais, nærmere bestemt den peruanske lilla mais som dyrkes mye i Andesfjellene. Den tradisjonelle tilberedelsen innebærer koking av lilla mais i vann med ananas-skall og en klype kanel og nellik. Når vannet kjøles ned, heller man over hakket frukt som eple, jus, lime og sukker. Blandingen blir servert som en drikke kalt “chicha morada”.

Mate de Coca

image079 Coca-te er også kalt «mate de coca» , det er en urte-te som lages av coca planten. Disse plantene stammer fra Sør-Amerika. Det gjøres enten ved å senke coca blad eller dyppe en tepose i varmt vann. Denne teen er den mest brukte i Andes -fjellkjeden, spesielt Peru, Argentina og Bolivia. Cocabladet er hellig for andes-kulturene, og har i all tid vært den viktigste helsefrembringende planten for dem, spesielt siden den hjelper mot høyden. Den har en gul-grønn farge og har en mild bitter smak som ligner på grønn te med en mer organisk søthet.

Inka Cola

image081 I Cusco startet en brusprodusent produksjon av Inka Cola, som er gul med en søt fruktsmak. Etter hvert ble denne så populær at Coca Cola så den som en for stor konkurrent og kjøpte den opp. I dag er den fortsatt populær og kanskje den brusen som selger mest i Peru. Den gamle eieren begynte i ettertid å lage Reyna Cola som er nesten lik.

Vin Peru er ikke et stort vinproduserende eller konsumerende land, men det finnes i Ica-området mange vingårder der flere vinmerker blir produsert. De fleste viner er produsert for det lokale markedet, men har også noen annerkjente internasjonale vinmerker, som Tacama og Ocucaje. De aller fleste peruanske viner er søte viner, og er de mest populære blant peruanere.

Øl Øl er den mest populære alkoholholdige drikken i Peru. Det finnes flere bryggerier, og de fleste ligger i Lima. De mest solgte merkene er Cristal, Pilsen Callao og Cusqueña. I senere tid har det kommet stadig flere konkurrerende ølmerker på markedet.

Masato og Urtedrikker I regnskogen finnes det mange urtedrikker, de fleste til medisinske formål, men også noen berusende drikker som Masato. Planten ble opprinnelig tygget av forskjellige lokale beboere og spyttet oppi en kopp, som man til slutt laget drikken av. I dag blir Masato for det meste tilberedt på mer hygienisk vis, og den er populær i festlige anledninger. Det finnes også flere hallusinerende planter man lager drikke av, som Ayahuascar. Denne blir ofte brukt i seremonier til spirituelle formål.

Kaffe Peru produserer ikke kaffe i samme grad som Brasil og Colombia, men har sin lille egenproduksjon i regnskogen. Cusco-regionen er kjent for å produsere den beste kaffen. Kaffe er en populær drikke blant folk flest i Peru.

Desserter, bakst og søtsaker:

Arroz con leche

image083 Det er en dessert som ligner mye på norsk risengrynsgrøt. Det er kokt ris med melk, fylt med rosiner, og gjerne drysset kanel, sukker eller vanilje over. Serveres i små porsjoner varm eller kald etter ønske, og kombineres ofte med Mazamorra morada. Den blir laget i forskjellige varianter over hele Latin-Amerika.

Mazamorra morada

image085 Det er en gele-aktig dessert. Det er samme tilberedelsesmåte som for “chicha morada”, altså av lilla mais, men den tilføyes potetmel for å tykne. Den står inntil den blir veldig tykk. Serveres varm eller kald og dryss kanel på toppen. Den er veldig vanlig å servere sammen med Arroz con Leche.

Turron

image087 Turron er en kake som blir brukt under den store katolske feiringen av Señor de los Milagros i Lima. Det er en hard masse fylt med manjar blanco, en karamell-lignende masse, og på toppen drysset forskjellige søte drops i mange farger.

Suspiro a la limeña

image089 Den mest karakteristiske desserten fra Peru. Den er veldig søt lag et av «manjar blanco», pisket eggehvite og vanilje. Historien bak desserten spiller seg tilbake til kolonitiden da kona til en av Perus viktigste poeter lagde denne, og poeten kalte den «Lima-kvinnens sukk» fordi den var så søt og lett. Det er en dessert som i dag fås på de fleste restauranter.

Picarones

image092 Det en søt ringformet masse laget av gresskar, ofte servert med en melasse sirup. Picarones oppstod under kolonitiden for å erstatte den spanske desserten buñuelos, siden denne var for dyrt å lage (De brukte egg, vaniljesaus og fyll), og noen ingredienser var utilgjengelig (bl.a. sitron). Peruanske Picarones er laget av deig av squash eller gresskar, og søtet med chancaca som er rørsukker smeltet inn en sirup.

Matvaner:

I hele Peru er lunsjmåltidet det definitivt største og viktigste. Man spiser gjerne midt på dagen mellom 12-14. I provinsene drar arbeiderne hjem midt på dagen for å spise lunsj. I hovedstaden blir det for langt unna, rekker ikke hjem, men kan spise en billig arbeider-meny på de mange smårestaurantene som serverer tre-retters i store mengder. Det er vanlig å lage mye mat til lunsj, og samme måltid varmes gjerne opp i mindre mengder til kvelden. I fjellene spiser man nesten ingenting til middag på grunn av den sene forbrenningen. Frokost kan være enkelt brød-måltid eller frokostblandinger.

Anbefalte Restauranter:

Latin Reiser anbefaler disse utmerkede restaurantene

Rosa Nautica – Miraflores, Lima En av de aller mest annerkjente gourmet-restaurantene i Peru. Restauranten ligger på påler ute i Stillehavet nedenvor Miraflores. Restauranten er spesialisert på den velsmakende peruanske sjømaten, men man kan også bestille andre peruanske retter. Med bølgesus og utsikt over havet får man den rette stemningen. Beste tiden for å gå er på ettermiddagen, slik at man kan nyte solnedgangen.

Punto Azul – Miraflores, Lima Et av de beste stedene for å spise ceviche, og det er godt utvalg av fisk og skalldyr. Det anbefales å reservere bord på forhånd. Ikke bli overrasket dersom det er mange som står i kø. Man får en liten lapp med nummeret på bordet, og det kan anbefales å ankomme allerede kl. 12. Restauranten er spesielt egnet for lunsj, som er hovedmåltidet i Peru. Det er verdt å spise på denne restauranten.

La Huaca Pucllana – Miraflores, Lima Restauranten Huaca Pucllana ble bygget på den store leire pyramiden i Miraflores-bydelen med samme navn. Navnet stammer fra quetchua-ordet Pucllay som betyr spill, og kan i sin helhet oversettes som ”et sted for rituelle spill” Pyramiden fungerte som en viktig seremoniell og administrativ senter for Lima-kulturen, et samfunn som utviklet seg ved den sentrale peruanske kysten i årene 200 e.Kr. og 700 e.Kr. Det er en 1. klasses gourmet restaurant med peruansk og internasjonal meny. Flott utsikt og god service.

Mangos – Miraflores, Lima Mangos er god restaurant for de som ønsker å ta en liten spasertur til det store kjøpesentret Larcomar, med sin gode beliggenhet og utsikt over Stillehavet. På Larcomar finner man restauranter, kafeer, barer, butikker og annen underholdning. En av de beste og mest representative restaurantene her er Mangos, og vi anbefaler denne. De serverer mange typiske peruanske retter, og en av de vi kan fremheve er lomo saltado. De har også mange egne andre retter som restauranten selv har oppskriften på. Spennende.

Chicha – Restaurantkjede i flere byer Chicha er en restaurant bygget på et konsept av kjendiskokken Gaston Acurio, der mange av de tradisjonelle peruanske rettene har fått et gourmet-preg over seg. Men peruansk gourmet er ikke små porsjoner, de er akkurat like store som de tradisjonelle rettene. På denne måten mister ikke de store peruanske lunsj-måltidene sin essens, og maten nytes av både peruanere og tilreisende. Restauranten finnes i Lima, Arequipa og Cusco, og vi anbefaler denne på det sterkeste.

Inka Grill – Cusco I Cusco kan vi anbefale restaruanten Inka Grill på det sterkeste. Har rykte for å være en av de beste i Cusco, både for den kulinariske opplevelsen og den upåklagelige servicen. Her får man gode grill-retter, men også typiske peruanske og regionale retter. Man kan gjerne spise lunch her, men anbefales mest til middag. Til middag er det gjerne behagelig live-musikk i bakgrunnen.

Pardos Chicken – over hele landet Pardos Chicken er en av restaurantene som er spesialiserte på grillet kylling, eller «pollo a la brasa». Retten har i senere tid blitt innlemmet i de tradisjonelle peruanske retter på grunn av sin enorme popularitet. Kyllingen er veldig saftig, og med spesielle sauser har Pardos gjort varemerke av sin restaurant. Den finnes i mange byer i Peru, men har også åpnet flere restauranter i andre deler av Sør-Amerika.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+