En del av Latin Reiser
En magisk reise

Puno / Titikakasjøen

    Innhold

1 Titicacasjøen

2 Opphav

3 Høyplatået

4 Kultur

5 Steder å besøke

5.1 Urosøyene

5.2 Taquile

5.3 Amantani

5.4 Puno

5.6 Sillustani

 

Titicacasjøen Titikakasjøen er delt mellom Peru og Bolivia. Den er verdens høysliggende navegerbare innsjø og ligger på hele på hele 3812 moh. Den har et areal på 8 372 km². Sjøen er 190 kilometer lang, 80 kilometer bred, har en maksdybde på 284 meter og rommer 41 øyer, deriblant flere bebodde. Mest kjent er Amatani og Taquile samt Soløya og Måneøya på Bolivia-siden. Det sies at Soløya er stedet hvor inkaenes stamfedre ble skapt/født, søsken- og ekteparet Manco Capc og Mama Oclla. Den første av dem betraktes som den første inkakongen av i alt tretten. I følge sagnet steg Manco Capac opp fra Titikaka-sjøens vannoverflate. Dette etter ordre fra Solguden, for å grunnlegge Inka-imperiet. Flere høykulturer har etterlatt seg spor i området, og de er langt eldre enn inkakulturen. Tiwanaku på den bolivianske siden blir betraktet som det mektigste, det svunne imperium, og holdt til i området i perioden 400 f.Kr. til 1000 e. Kr. Antakelig var denne kulturen forgjengeren til inkaene.

opp

Opphav Navnet Titicaca er uklart. Det har vært oversatt med Den store Pumas sjø, ettersom formen kan minne om en puma som jager en kanin. Pumaen var et av tre hellige dyr ifølge andestroen og representerte styrke og moder jord.

opp

Høyplatået Titikakasjøen ligger på et stort høyplatå på ca 3800 moh som strekker seg helt fra grensen til Cusco til La Paz i Bolivia. Området er i stor grad avhengig av enkelt jordbruk, men har i senere tid livnært seg mer på turisme og handel med Bolivia. De økonomiske sentra på Høyplatået er byene Juliaca som livnærerer seg mest på handel og Puno mest på turisme. Puno er også et av 27 «departamentos», som tilsvarer fylker.

opp

Kultur De indianske folkegruppene er fordelt nesten likt mellom Quetchua og Aymara indianere. Fra Puno og nordover er det flest Quetchua, mens fra Puno og sør-østover mot Bolivia holder Aymaraene til. Dette er blant folkeslagene som holder sterkest på sine tradisjoner og hvor man kan se mange som går daglig i sine tradisjonelle indianske folkedrakter.

opp

Steder å besøke Ute på øyene på verdens høystliggende innsjø, Titikakasjøen, er det mest interresante å ta del i innbyggernes kultur, og leve en dag som dem. Her finnes mange ulike befolkningsgrupper sprett ut på forskjellige øyer. I dag er turisme hovedinntektskilde til alle som bor på de ulike øyene.

opp

Urosøyene De 42 kunstige sivøyene i Titicaca, Uros, er dagens største turistattraksjon. De er laget av totorasiv. Sivene vokser rikelig ved bredden. Man antar at Aymarafolket som bebor øyene for århundrer tilbake, ville frigjøre seg fra befolkningen på fastlandet på grunn av undertrykking, og de dannet kunstige øyer av siv ute på Titikakasjøen. På flyteøyene levde de utelukkende av fiske, og byttet til seg andre nødvendigheter med fastlandsbefolkningen.Ifølge legenden hadde urosindianerne selv sort blod som hjalp dem med å overleve nettene på vannet og beskyttet dem mot drukningsdøden. Her finner man de sivbåtene som Thor Heyerdahl brukte som modell da han bygget Ra-ferdenes flåter. Det sies at Inkakulturens opprinnelse var ved Titicacasjøen.

opp

Taquile Taquile er en fastliggende øy ute på Titikakasjøen. Man kan nå øya med båter som daglig går fra Puno til øyene, en båttur på ca 3 timer hver vei. På øya Taquile har man en kultur hvor alle jobber for fellesskapet, og med lover som dreier seg sterkt mot sosialisme, og på noen områder lover som skiller seg fra de nasjonale lover. På øya kan man se menn strikke sine egne luer, og man har forskjellige antrekk om man er gift eller ugift. Tekstilene fra øya er helt unike og er på Unescos verdensarvliste. Øya er delt inn i 6 småsamfunn, og man velger hvert år 24 gifte menn som fungerer som autoriteter på øya for et år av gangen. Tradisjonene og kulturen er helt unik.

opp

Amantani En annen fastliggende øy på den Peruanske siden av Titikakasjøen. Her er det mulig å overnatte hos familier og ta del i de innfødtes hverdag. Amantani utgjør sammen med Taquile et politisk distrikt, og den fokevalgte ordføreren sitter på Amantani. Øyene er bare en time fra hverandre med båt. Øya har to fjelltopper på ca 4100 moh, og de har templer på hver av toppene til ære for moder jord og fader jord. Det er vanlig å gå til toppen og gjøre ofringer som takk til jorda, i håp om mye regn og gode avlinger. Husene de bor i er i variert standard, fra det helt enkle til en ganske forbedret standard takket være turisme. Ved besøk av øyene kan vi love en kultur-opplevelse helt utenom det vanlige, og de mange ønsker ikke engang reise tilbake til vår globaliserte verden etter oppholdet.

opp

Puno Ved den sørvestlige bredden av Titikakasjøen, 2860 meter over havet, ligger Puno, en tiltrekkende og underholdene by på ca 200 000 innbyggere. Byen kjennertegner seg med en merkelig magnetisme som føles kommer ut fra de omkransende fjellene, dens innsjø som ser mest ut som hav, og deres folk, etterkommere av Aymara-kulturen, et sterkt folkeslag som en gang regjerte i høyplatået. Byen har en noen plazas i sentrum fint dekorerte med trær, med kirker fra kolonitiden. Gågaten «Giron Lima» finnes mange gode restauranter både med internasjonal mat og typiske retter fra området. Puno er også kjent som folklorehovedstad i Peru,og her holdes de største og mest livlige folkefestene på denne delen av kontinentet. Den aller største er uten tvil feiringen av “Virgen de la Candelaria”, holdt i Februar. Festen varer en uke og kan minne mye om karneval der man kler seg ut med masker og klær i mange farger med musikk og dans.

opp

Sillustani Sillustani er en gravplass fra før inkatiden rett ved Umayo-innsjøen ikke langt unna Puno. De enorme gravstøttene er laget av store steinblokker tett satt sammen slik inkaene bygget, og man antar at det er herfra inkaene tok kunnskapen om steinbygging fra. Collaene var Aymara-folket som holdt til i området og de store støttene var enorme gravplasser til hele familier av deres konger. Det ble funnet mange verdifulle gjenstander som ble begravet med dem. En del av verdiene har blitt hentet ut av grav-røvere. Inkaene hadde også kontrollen over området i den siste perioden. Stedet er absolutt verdt et besøk enten på vei til Puno fra flyplassen i Juliaca, eller på vei fra Puno til Cusco. Det ligger i naturskjønne omgivelser på høyplatået.
Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+